DİQQƏT! Bu qidalar xərçəngə səbəb olur
Son illərdə xərçəng dünya miqyasında ən geniş yayılmış və ciddi sağlamlıq problemlərindən biri halına gəlib. Bir çox faktor xərçəngin yaranmasına səbəb olsa da, bəzi qidaların istehlakı bu riski artırır.
Ajans.az bu yazıda xərşəngə səbəb ola biləcək qidaları təqdim edir:
Doymuş Yağlar
Doymuş yağlar, əsasən, qırmızı ət, tam yağlı süd məhsulları və bəzi bitki yağlarında (məsələn, palm yağı) tapılır. Bu yağların yüksək miqdarda istehlakı, xərçəng riskini artıran iltihabi proseslərə səbəb ola bilər.
Qızardılmış Qidalar
Qızardılmış qidalar, yüksək temperatura məruz qaldıqda zərərli kimyəvi maddələr meydana gətirir. Bu maddələr xərçəngə səbəb ola bilən akrilamid və ya heterosiklik aminlərdir.
Şirin İçkilər
Yüksək şəkər tərkibli içkilər obezite, şəkərli diabet və ürək xəstəliklərinə səbəb ola bilər. Obezite bir çox xərçəng növlərinin inkişaf riskini artırır.
Alkoqol
Tədqiqatlar göstərir ki, alkoqol istehlakı, xüsusilə də spirtli içkilərin yüksək miqdarda qəbulu mədə, qaraciyər, süd vəzi və digər orqan xərçənglərinin riskini artırır.
Çox Tərkibli Qidalar
Tərkibində kimyəvi maddələr olan, xüsusilə konservantlar, süni rənglər və tatlar əlavə edilmiş qidalar da xərçəng riskini artırma potensialına malikdir.
Xərçəngin yaranmasına səbəb olan qidalar haqqında məlumatlı olmaq sağlamlığımızı qorumaq üçün önəmlidir. Bu qidaların istehlakını azaldaraq sağlam qidalanma vərdişləri qazanmaq xərçəng riskini azaltmağa kömək edə bilər.
Unutmayın ki, sağlam qidalanma təkcə xərçəng riskini azaltmır, eyni zamanda ümumi sağlamlığınızı da müsbət yöndə təsir edir. Həmişə həkim və ya qidalanma mütəxəssisi ilə məsləhətləşərək qidalanma planınızı tənzimləməyə çalışın.