Səhər yeməyində bu qidalardan UZAQ DURUN: Xərçəngə səbəb olur
Səhər yeməyi üçün yarımfabrikatların müntəzəm istehlakı kolon və mədə xərçənginin inkişafına səbəb ola bilər.
Ajans.az xəbər verir ki, bu barədə həkim İrina Baranova xəbərdarlıq edib.
Həkim bildirib ki, kolbasa kimi məşhur məhsul da daxil olmaqla, yarımfabrikatların tərkibində çoxlu sayda dad artırıcı, stabilizator və dadlandırıcılar, həmçinin görünüşünü yaxşılaşdıran və saxlama müddətini uzadan konservantlar var. Bundan əlavə, yarımfabrikatların istehsalı zamanı ət müxtəlif maddələrlə emal edilir ki, bu da kanserogen birləşmələrin əmələ gəlməsi ilə nəticələnə bilər. Baranova vurğulayıb ki, bu amillər birlikdə iki növ xərçəngin - kolon və mədə xərçənginin inkişaf riskini əhəmiyyətli dərəcədə artırır.
Bundan əlavə, ət qastronomiya məhsullarının müntəzəm istehlakı öd daşlarının əmələ gəlməsini təhdid edir, terapevt qeyd edib. Onun sözlərinə görə, eyni kolbasaların tərkibində çoxlu trans yağlar və aşağı keyfiyyətli doymuş yağlar var ki, bu da ödün qalınlaşmasına səbəb olur və onun xaricə axmasını ləngidir. Bu, onun durğunluğuna və nəticədə daşların əmələ gəlməsinə gətirib çıxarır.