Kartofu belə yeməyin: Zəhərlənmə QAÇILMAZDIR

Kartof ən məşhur və ən çox istifadə olunan qidalardan biridir. Bununla belə, mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, bəzi insanlar onun istehlakını məhdudlaşdırmalı, bəzi hallarda isə menyudan tamamilə çıxarmalıdırlar. Sağlamlığa mənfi təsir göstərməmək üçün kartofu düzgün seçmək və hazırlamaq da vacibdir.
Ajans.az bu tərəvəzlə bağlı mühüm faktları təqdim edir.
Kim kartofdan imtina etməlidir?
Kartof allergiyası olan insanlar
Kartof allergiyası nadir olsa da, bəzi insanlarda onlara fərdi dözümsüzlük ola bilər. Simptomlar qaşınma, səpgi və ya mədə narahatlığını ehtiva edə bilər.
Diabet və piylənmə olan insanlar
Kartofun tərkibində sadə karbohidratlar var ki, bu da qan şəkərinin səviyyəsini artıra bilər. Şəkərli diabet və ya piylənmə olan insanlara onun istehlakını ümumi gündəlik pəhrizlərinin 10%-i ilə məhdudlaşdırmaq tövsiyə olunur.
Aşağı turşuluqlu qastrit problemi yaşayanlar
Kartof mədə mukozasını qıcıqlandıra bilər, xüsusən də atrofik qastrit və ya aşağı turşuluqlu qastrit ilə. Belə hallarda onun istifadəsi simptomları pisləşdirə bilər.
Beta-blokerlər qəbul edərkən
Beta-blokerlər (ürək xəstəliklərinin müalicəsində istifadə olunan dərmanlar) qəbul edən insanlar kartofla ehtiyatlı olmalıdırlar. O, kaliumla zəngindir və onun artıqlığı dərmanlarla birlikdə tutulma və digər ağırlaşmalara səbəb olan hiperkalemiyaya səbəb ola bilər.
Hansı kartof hər kəs üçün təhlükəlidir:
Yaşıl və ya cücərmiş kartof
İşığa məruz qaldıqda və ya cücərmə zamanı kartofda zəhərli maddə olan solanin əmələ gəlir. Belə kartof yemək mədə-bağırsaq pozğunluğuna bənzər simptomlarla zəhərlənməyə səbəb ola bilər: qusma, ishal və hətta nəcisdə qan.
Qızardılmış kartof
Yağda qızartmaq kartofu çox yüksək kalorili edir və həzmini çətinləşdirir. Bundan əlavə, qızartma prosesində sağlamlığa zərər verə bilən akrilamid əmələ gəlir.
Mütəxəssislər qaynadılmış və ya bişmiş kartofa üstünlük verməyi məsləhət görürlər. Bu bişirmə üsulları daha çox qida maddələrini qoruyur və sağlamlığa zərərləri minimuma endirir.