Eyni suyu çaydanda bu qədər qaynatmaq olar: Əks təqdirdə...
Çaydanda suyun qaynadılması bir çoxumuzun mümkün nəticələrini düşünmədən gündəlik həyata keçirdiyi bir prosesdir.
Ajans.az xəbər verir ki, çay yenidən qaynadıldığında bəzi dəyişikliklər həqiqətən baş verə bilər. Hesab olunur ki, təkrar qaynama suyun tərkibini dəyişən kimyəvi reaksiyalara səbəb olur. Məsələn, suyun bir hissəsi buxarlanır, qalan maye isə minerallarda və duzlarda daha çox cəmləşir. Bu, suyun dadının pisləşməsinə və hətta zərərli maddələrin əmələ gəlməsinə səbəb ola bilər.
Niyə təkrar qaynama təhlükəlidir?
Dadın dəyişməsi: Suyun dəfələrlə qaynadılması kimyəvi tərkibindəki dəyişikliklər səbəbindən suyun dadının pisləşməsinə səbəb ola bilər.
Mineralların konsentrasiyası: Suyun bir hissəsinin buxarlanması qalan mineralların və duzların konsentrasiyasının artması ilə nəticələnir.
Zərərli maddələrin əmələ gəlməsi: Təkrar qaynama kanserogen hesab edilən maddələr yarada bilər.
Bununla belə, əks fikirlər də var. Bəzi ekspertlər təkrar qaynama zamanı əmələ gələn zərərli maddələrin miqdarının insan sağlamlığı üçün təhlükə yaratmayacağı qədər az olduğunu iddia edirlər. Yəni suyu ikinci və ya üçüncü dəfə qaynatmaqla onu sağlamlığa zərərli etmək mümkün deyil, bir şərtlə ki, əsas gigiyena qaydalarına əməl olunsun, keyfiyyətli sudan istifadə olunsun.