Pis əhvalın və yuxu problemlərinin gözlənilməz səbəbi ÜZƏ ÇIXDI

Konservantların və çoxlu miqdarda stabilizatorlar olan məhsulların istehlakı enerji səviyyəsinin düşməsinə, yuxu keyfiyyətinin azalmasına və pis əhval-ruhiyyəyə, hətta depressiyaya səbəb ola bilər.
Ajans.az xəbər verir ki, bu barədə “Medfriends” mərkəzinin qidalanma mütəxəssisi Janna Orşiç xəbərdar edib.
Tərkibində konservantlar və stabilizatorlar olan hər yeməklə insan sağlamlığına birbaşa təsir edən normal bağırsaq mikroflorası yavaş-yavaş, lakin sistematik şəkildə məhv edilir. Onun sözlərinə görə, bağırsaqlarda həzm prosesi və güclü immunitet üçün zəruri olan çoxlu sayda mikroorqanizmlər yaşayır. Hormonlar və onların prekursorları mədə-bağırsaq traktında da istehsal olunur - bunlara norepinefrin, həmçinin sevinc və həzz hormonları kimi hamı tərəfindən tanınan dopamin və serotonin daxildir.
“Mikrobiotanın yaddaşa, diqqətə, məntiqə, əhval-ruhiyyəyə, psixi sağlamlığa və öyrənmə qabiliyyətinə birbaşa təsir etdiyini qeyd etmək lazımdır. Stabilizatorlar və konservantlar antibiotiklərdir: bağırsaqlara daxil olduqda faydalı mikrofloraya zərər verirlər”, - deyə Orsiç bildirib.
O, qeyd edib ki, qəlyanaltılar və konservləşdirilmiş məhsullarla yanaşı, mayalanmış süd məhsullarında (süd, xama, kefir), qənnadı məmulatlarında və ətdə zərərli əlavələr var - onların saxlanma müddətini artırmaq və doyma qabiliyyətini artırmaq üçün.
Bundan əvvəl toksikoloq və tibb elmləri namizədi Mixail Kutışov emal olunmuş qidaların müntəzəm istehlakının fəsadları barədə xəbərdarlıq etmişdi. O izah edib ki, bu cür məhsulların tərkibində çoxlu miqdarda trans yağlar, duz, konservantlar və rəngləndiricilər var, halbuki onların tərkibində lif, vitamin və antioksidanlar yoxdur. Bu balanssızlıq metabolik pozğunluqlara, çəki artımına və xolesterol səviyyəsinin artmasına səbəb olur.