Yeni ildə bu qidalardan uzaq DURUN
Yeni il süfrəsi üçün ənənəvi qəlyanaltılar sağlamlığa zərər verə bilər.
Ajans.az xəbər verir ki, bu barədə Novabiom xidmətinin həkimi və kliniki dietoloq Daria Rusanova xəbərdarlıq edib. Həkim jurnalistlərlə söhbətində Yeni il menyusunu hazırlayarkən qaçınılması lazım olan qidaları sadalayıb və faydalı alternativlərin adını çəkib.
Həkimin sözlərinə görə, ən zərərli qəlyanaltılar tərkibində çoxlu qatqı olan və qida dəyəri az olanlardır. Rusanova kolbasa, imitasiya kürüsü, eləcə də supermarketlərdən alınan bu məhsulları nümunə göstərib: pastalar, rietalar, konservlər.
“Belə qidalardan sonra toxluq hissi uzun sürmür, lakin onların tərkibində çoxlu kalori var” deyə, həkim bildirib.
Bir qayda olaraq, bu məhsulların tərkibində orqanizmə və bağırsaq mikrobiotasına zərərli olan çoxlu maddələr var: süni rənglər, stabilizatorlar, ləzzət artırıcılar, dadlandırıcılar, emulqatorlar.
Rusanova əlavə edib ki, belə məhsulların tərkibində olan bəzi emulqatorlar təkcə şərti olaraq patogen deyil, həm də faydalı bağırsaq bakteriyalarının qoruyucu qabığını həll etməyə qadirdir. Bu səbəbdən, bu cür qidaların çox tez-tez və bol istehlakı dysbiosis və şişkinlik, nəcisin pozulması, qarın içində ağırlıq hissi və ümumi pozğunluq kimi müşayiət olunan simptomlara səbəb ola bilər.
Ən yaxşı qəlyanaltılar təbii məhsullardır. Onların tərkibində bədənə zərərli maddələr yoxdur və normada istehlak edildikdə həzmdə daha az stress yaradır.
Həkim həmçinin “Ət və balıqdan hazırlanmış qidalara üstünlük vermək daha yaxşıdır: toxluq hissi daha uzun sürəcək və əlavə kalori və zərər daha az olacaq” məsləhətlərini dilə gətirib.