Tərəvəzləri bu cür yetişdirin: Nəticə möhtəşəmdir

Tərəvəzləri bu cür yetişdirin:
Kartof
Maraqlı 19-03-2025 - 12:57

Karbamid kimi azot tərkibli gübrələr kartofun xəstəliklərə qarşı müqavimətinin artırılmasında və məhsuldarlığın artırılmasında mühüm rol oynayır.

Karbamid, düzgün istifadə edildikdə mövcudluğu və təhlükəsizliyinə görə xüsusilə məşhurdur. O, kartofun böyüməsini təşviq edir, azot çatışmazlığının qarşısını almağa kömək edir və doza və tətbiq qaydalarına əməl olunarsa, kök yumrularının keyfiyyətini yaxşılaşdırır.

Kartofun gübrələməsi nə vaxt lazımdır?

Normal böyümə üçün kartof xüsusilə azot aclığı şəraitində əlavə gübrələmə tələb edir. Bunu aşağıdakı əlamətlərlə müəyyən etmək olar:

yavaş bitki böyüməsi;

kiçik yarpaqlar və inflorescences;

zirvələrin işıqlandırılması və saralması.

Yaşlı yarpaqlarda sarılıq müşahidə olunarsa, bu, çox güman ki, azot çatışmazlığının əlamətidir. Belə problemlərin qarşısını almaq üçün yaz və payızda, bitki əkərkən və ona qulluq edərkən karbamiddən istifadə etmək tövsiyə olunur.

Gübrə kimi karbamid

Karbamid (və ya karbamid) kənd təsərrüfatında geniş istifadə olunan 45% azotdan ibarət kimyəvi birləşmədir. İki növdə olur: texniki (sənaye üçün) və gübrələmə (kənd təsərrüfatı üçün). Karbamid quru formada və ya həll şəklində tətbiq oluna bilər. Bu gübrə suda tez həll olunur və bitkilər tərəfindən asanlıqla mənimsənilir.

Karbamidin əsas üstünlüklərindən biri onun süzülməyə qarşı müqavimətidir, bu da onu yağışın çox olduğu bölgələr üçün ideal edir. O, həmçinin bütün növ torpaqlar üçün uyğundur və minimal oksidləşdirici təsirə malikdir.

Karbamid necə istifadə olunur?

Karbamid torpağa bir neçə mərhələdə daxil olur:

Kartof əkərkən: əkilmədən 10-15 gün əvvəl 100 m²-ə 1,5-2 kq karbamid əlavə edin.

Böyümə zamanı: 10 l suda 35-40 q cövhəri seyreltməklə yarpaqdan qidalanma tətbiq edə bilərsiniz. Kartof mövsümdə 2-3 dəfə püskürtülür.

Əhəmiyyətli: temperatur +20 ° C-dən çox olmayan səhər və ya axşam saatlarında bitkiləri püskürtmək daha yaxşıdır. Bu, yarpaqların yanmasının qarşısını alacaqdır.

Karbamid və onun riskləri

Bütün faydalarına baxmayaraq, karbamid yanlış istifadə edildikdə mənfi nəticələrə səbəb ola bilər. Həddindən artıq azot kök yumruları hesabına yaşıl kütlənin böyüməsinə səbəb ola bilər ki, bu da məhsuldarlığı azaldır. Bundan əlavə, artıq azot kartofda nitrat yığılmasına səbəb ola bilər ki, bu da onları yemək üçün təhlükəli edir.

Karbamid həmçinin torpağın turşulaşması riskinə görə əhəng və ya kalsium nitrat kimi bəzi digər maddələrlə birlikdə istifadə edilməməlidir.

Nəticə

Karbamidin düzgün dozada istifadəsi kartof məhsuldarlığını əhəmiyyətli dərəcədə artıra bilər. Əsas məsələ tarazlığı qorumaq və bitkini həddindən artıq bəsləməməkdir. Karbamid istifadəsi üçün tövsiyələrə əməl etsəniz, kartofu qidalandırmaq üçün təsirli və təhlükəsiz bir yoldur.

© Materiallardan istifadə edərkən hiperlinklə istinad olunmalıdır.

Şahanə Paşazadə
Vəzifəsi: Müxbir
PAYLAŞ: