Hər gün istifadə etdiyiniz bu giləmeyvə zərərlidir: Biz onu yeyirik, alıb uşaqlarımıza yedizdiririk
Düzgün qidalanma dünyası mürəkkəbliklər və ziddiyyətlərlə doludur. Bu, ən məşhur və sağlam hesab edilən məhsullardan biri - üzüm məsələsində başlayır. Məlum olub ki, üzüm müəyyən insanlar üçün ciddi sağlamlıq riskləri yarada bilər.
Ajans.az-ın məlumatına görə, bu heyrətləndirici kəşfi "SberHealth" şirkətindən qastroenteroloqu Daria Utyumova edib.
Yüksək şəkər tərkibi üzümün yaratdığı əsas təhlükədir. 100 qram giləmeyvə 16 qram qlükoza ehtiva edir. Bu, şəkərli diabet və siroz kimi qaraciyər xəstəlikləri olan insanlarda kontrendikedir. Artan şəkər konsentrasiyası bu xəstələr üçün ciddi metabolik problemlər yaradır ki, bu da onların sağlamlığını pisləşdirə bilər.
Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir: "Üzümün orta səviyyədə istehlakı belə qanda qlükoza səviyyəsinin artmasına səbəb ola bilər və xəstəliyin gedişatını çətinləşdirə bilər."
Bundan əlavə, üzüm C vitamininin yüksək səviyyəsinə görə də güclü allergendir. Giləmeyvələrin həddindən artıq istehlakı qaşınma, səpgilər, nəfəs almaqda çətinlik kimi ağır allergik reaksiyalara səbəb ola bilər və bəzi hallarda hətta istəmədən kökəlməyə səbəb ola bilər.
Üzümdən kim qorxmalıdır?
Aşağıdakı insan qrupları xüsusi nəzarət altındadır:
Şəkərli diabet və qaraciyər xəstəliyi (siroz) olan xəstələr - yüksək şəkər tərkibinə görə.
Allergiyası olan insanlar - üzüm C vitamini sayəsində güclü allergendir.
Mədə və ya onikibarmaq bağırsaq xorası olan xəstələr - üzüm mədə şirəsinin artan istehsalını stimullaşdırır.
Bu kateqoriyadan olan insanlar üçün hətta orta dərəcədə üzüm istehlakı sağlamlığın əhəmiyyətli dərəcədə pisləşməsi ilə təhdid edir.
Onlara bu məhsuldan çəkinmək və ya istehlakını ciddi şəkildə məhdudlaşdırmaq tövsiyə olunur.