Hər gün marketlərdə satılan bu balıqlar ZƏRƏRLİDİR

Hər gün marketlərdə satılan bu balıqlar
Sağlamlıq 12-06-2025 - 11:17

Balıq sağlamlıq üçün lazım olan zülal, vitamin və mikroelementlərin mühüm mənbəyidir. Ancaq bütün növlər eyni dərəcədə faydalı deyil.

Ajans.az xəbər verir ki, nutritionist Alexandra Novikova bu barədə xəbərdarlıq edib.

Bəzi məşhur növlərdə ağır metallar da daxil olmaqla bədən üçün təhlükəli maddələr ola bilər.

Mütəxəssis qeyd edir ki, daha böyük balıqlar və yırtıcı növlər daha çox zərərli maddələr toplayır. Bu, qida zəncirinin xüsusiyyətləri ilə bağlıdır: balıq nə qədər yüksəkdirsə, tərkibində daha çox toksin var. Xüsusilə böyük miqdarda civə, qurğuşun, arsen və kadmium böyük gözlü tuna, marlin, skumbriya, köpəkbalığı və qılınc kimi növlərdə olur. Bu metallar sinir sistemi və ümumi insan sağlamlığı üçün təhlükəlidir.

Niyə tilapiya və pangasius təhlükəlidir?

Tilapia və pangasius ən az təhlükəsiz balıq növləri arasında hesab olunur. Tilapia əsasən Afrikada becərilir, Çin və Vyetnamdan gətirilir. Tədqiqatlar göstərir ki, tərkibində yüksək miqdarda ağır metallar və toksinlər var. Bu, tilapiyanın çirklənmiş sularda yaşaması və tullantılarla qidalanması ilə əlaqədardır ki, bu da zərərli maddələrin yığılmasına kömək edir.

Pangasius dünyanın ən çirkli çaylarından biri olan Mekonq çayında tutulur. Vyetnam təsərrüfatlarında balıq antibiotiklərdən və keyfiyyətsiz yemlərdən istifadə edilməklə, həddən artıq çox olan hovuzlarda yetişdirilir. Bütün bunlar pangasiusu potensial təhlükəli məhsula çevirir.

Riskli digər balıq növləri

Tilapiya və pangasius ilə yanaşı, su obyektlərinin dibində yaşayan və çirkləndiriciləri toplayan kambala ilə diqqətli olmalısınız. Həmçinin, siyənək, palamut, kəhrəba və eskolar kimi yağlı balıqlarda həzm pozğunluğuna səbəb olan mum ola bilər.

Ən təhlükəli toksinlərdən biri olan civə xüsusilə köpək balığı, pike, qızılbalıq, siyənək, levrek, konservləşdirilmiş ton balığı və hisə verilmiş skumbriya kimi balıqlarda çox rast gəlinir. Bu metal insan orqanizmində toplana və ciddi xəstəliklərə səbəb ola bilər.

Təhlükəsiz balıqları necə seçmək olar?

Riskləri minimuma endirmək üçün mütəxəssislər ekoloji cəhətdən təmiz şəraitdə yetişdirilən orta ölçülü dəniz və çay balıqlarına üstünlük verməyi tövsiyə edirlər. Faydalı və nisbətən təhlükəsiz növlərə skumbriya, crucian sazan, burbot, çay perch, qızılbalıq, siyənək, çəhrayı qızılbalıq və koho qızılbalığı daxildir. Belə balıqların tərkibində asanlıqla həzm olunan zülal, orqanizm üçün lazım olan vitaminlər və minerallar var.

Düzgün hazırlıq

Balığın faydalı xüsusiyyətlərini qorumaq və mümkün toksinlərdən zərərini azaltmaq üçün onu düzgün bişirmək vacibdir. Optimal üsul 15-20 dəqiqə bişirmək və ya təxminən 150 dərəcə temperaturda 20-25 dəqiqə bişirmək hesab olunur. Uzunmüddətli istilik müalicəsi faydalı maddələri məhv edə və zərərli təsirləri artıra bilər.

©️ Materiallardan istifadə edərkən hiperlinklə istinad olunmalıdır.

Şahanə Paşazadə
Vəzifəsi: Müxbir
PAYLAŞ: